OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Odborné hľadisko - Sacharidy

Sacharidy

Sacharid

 
 
Kryštalická sacharóza

Sacharid alebo glycid (v staršom názvosloví uhľohydrát, uhľovodan, karbohydrát, ľudovo cukor) je spoločný názov pre skupinu opticky aktívnych polyhydroxyderivátov karbonylových zlúčenín, ktoré sa nachádzajú vo všetkých živých organizmoch a vírusoch (niektoré však boli pripravené aj synteticky). Patria preto medzi takzvané primárne metabolity.

Funkcia

Sacharidy plnia mnohé funkcie:

  1. Zdroj energie (väčšina sacharidov ale hlavne glukóza)
  2. Štruktúrna (stavebná) funkcia (hlavne celulóza a chitín)
  3. Zásobná funkcia (v rastlinách škrob, v hubách a živočíchoch glykogén)
  4. Súčasť enzýmov, hormónov a nukleových kyselín (napr. DNA, RNA alebo ATP)
  5. Súčasť biologických membrán (glykoproteíny a glykolipidy)

Štruktúra

Sacharidy sú organické zlúčeniny zložené z uhlíka (C), vodíka (H) a kyslíka (O). Ich deriváty môžu obsahovať aj fosfor (P), dusík (N) alebo síru (S).

Starší názov uhľohydráty alebo uhľovodany vznikol preto, že základné sacharidy majú pomer základných prvkov (C, H, O) taký, ako keby boli zlúčeniny uhlíka a vody, t. j. Cn(H2O)n. Tento pomer je však len náhodná zhoda a tieto názvy sa už nepoužívajú, lebo z metabolického hľadiska sacharidy nie sú zlúčeninami uhlíka a vody.